Monster

Schokkend, hartverwarmend en boeiend
FILMHUIS
ma 7 apr ’25 20:15
  • Let op met kinderen tot 9 jaar
ma 7 apr ’25
20:15

Een film over drie perspectieven en één waarheid, over (voor)oordelen, sociale druk en verwachtingspatronen.

Als het gedrag van haar zoontje Minato verandert, houdt Saori zijn leraar Michitoshi verantwoordelijk. Ze stormt de school binnen en eist onmiddellijk uitleg. Maar naarmate het verhaal zich verder ontvouwt, komt de waarheid langzaam boven water. De gebeurtenissen in Monster worden vanuit drie verschillende standpunten verteld en herhaald. Vanuit de beleving van Minato’s moeder, vervolgens door de ogen van zijn meester en tenslotte zoals Minato het zelf allemaal beleefd heeft. Vooroordelen, aannames en leugens van ouders, leraren en medeleerlingen zorgen voor een verstikkende druk en verwarrende situaties. Niet alles in Monster is wat het lijkt.

Monster laat zien hoe makkelijk, maar ook gevaarlijk het is om te vertrouwen op één perspectief, op het snelle oordeel. De film won op het Filmfestival in Cannes de Queer Palm en de prijs voor Beste Scenario.

Wil je deze film bestellen? Klik dan op de gele button (20:15).

REGIE
Hirokazu Koreeda
CAST
Shidô Nakamura, Sakura Ando, Mitsuki Takahata
SPEELDUUR
126 min
LAND
Japan
  • Let op met kinderen tot 9 jaar

Quotes

  • “Monster begint als thriller, maar verandert in aangrijpende coming-of-age, en dat verloopt niet zonder slag of stoot. In de verpletterend mooie slotakte ligt niet alleen de waarheid, maar ook het hart van Monster verborgen.” (Volkskrant).
  • “Laat zien hoe we opgesloten zitten in ons eigen perspectief” (Trouw).
  • “Geruchten verspreiden zich als een lopend vuurtje in gelaagd verhaal over de jonge Minato” (Parool).

Monsterlijk goed drama raakt je op onverwachte momenten en manieren

Filmtotaal